Tanszékünk hallgatóinak sikere az FTDK-n

Posted by:

2014. november 13-án és 14-én zajlott a Selye János Egyetemen a szlovákiai és csehországi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató felvidéki magyar diákság tudományos fóruma, a IX. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia (FTDK), amelyen tanszékünk szép sikert ért el. A társadalomtudományi kategóriában Hajdú András az 1., Baka Patrik pedig a 2. helyet szerezte meg. Ezzel mindketten jogot szereztek a magyarországi XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) való részvételre.

A két sikeres hallgató ezen kívül a szakmai zsűri különdíjában is részesült, ...

Continue Reading →
0

Tanszékünk előadói nemzetközi tudományos konferencián vettek részt Párizsban

Posted by:

Les Soulevement – Povstanie címmel rendeztek 2014. 11. 7-8-án tudományos konferenciát Párizsban, amelyen szlovák, cseh, lengyel, magyar és francia kutatók beszéltek a szlovák nemzeti felkelés egyes aspektusairól. A párizsi szlovák intézet szervezésében megtartott konferencián a felkelés eseménytörténete mellett szóba került a német és a magyar kisebbség viszonya a felkeléshez, valamint az is, hogyan ünnepeltük az elmúlt évtizedekben ezt az eseményt, s hogyan foglalkozott azzal a történetírás.

A konferencián tanszékünket Simon Attila tanszékvezető docens és Szarka László docens képviselte, s jelezte ezzel Párizsban is, hogy a Selye János Egyetem Történelem tanszékének ...

Continue Reading →
0

Szakdolgozat témák 2014/15

Posted by:

Tisztelt hallgatók!
a csatolmányban megtalálhatók az új szakdolgozat témák. Ezen felül is várjuk egyéni kezdeményezéseiket, témajavaslataikat. Kérjük, hogy minden hallgató válasszon témát, s azt egyeztesseis a témavezetővel, majd jelentse be a tanszékvezetőnek. A bejelentés határideje április 30.

sa

[gview file=”http://www.selyetori.sk/wp-content/uploads/2014/03/73-275-11365-bc_temak_2014.docx”]

[gview file=”http://www.selyetori.sk/wp-content/uploads/2014/03/73-275-11366-mgr_temak_2014.docx”]

Continue Reading →
0

Az 1. világháború emlékeinek gyűjtése

Posted by:

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma országos méretű gyűjtést és digatalizációs kampányt indít. A projekt célja az első világháborúval kapcsolatban a mai Szlovákia területén fellelhető tárgyi emlékek, dokumentumok, személyes emlékek, családi ereklyék összegyűjtése és azok digitalizálása.

A SJE Történelem Tanszéke együttműködik ebben a projektben a Magyar Kultúra Múzeumával. Ezért kérem a hallgatókat, hogy ha tudnak, kapcsolódjanak be a gyűjtsbe, s ha rátalálnak bármiféle a világhbáorút érintő emlékre, hozzák be a tanszékre. Mi eljutatjuk ...

Continue Reading →
0